Senest opdateret:
10/10 2020
Krøstekål (oldemors)

1   hvidkålshoved
100   gr. margarine
8   spsk mel
ca   6-7 dl sødmælk
  salt & peber
 • Del hvidkålen i 4 - 8 stykker fjern de yderste blade og stokken. Kom kålen i vand, tilsæt salt og kog den godt mør, ca en times tid, smag på et stykke, om den er kogt.
  Tips:
  Jeg er begyndt på, inden kålen koges, køre jeg den igennem min råkostmaskine, jeg bruger ikke den helt fine side, men den der er et nummer grovere
  Oldemor brugte en gammeldags rugbrødsmaskine, til at skære kålen med. Hvis hun syntes, kålen var for grov, når den var kogt, kørte hun kålen igennem en kødmaskine.
 • Kålen hældes op i en sigte, og lad den blive lidt kold.
  Knug (krøste) kålen fri for vand, det gør man ved at tage ca. en tennisbold kål i hænderne og knug den fri for væde, det er hårdt ved hænderne. (jeg har læst, at nogen vrider kålen i et viskestykke, men jeg tænker, fnugger det ikke?)

Nu skal der laves en almindelig, men tyk opbagning

 • Smelt smørret i en gryde, tilsæt mel og dernæst mælk efterhånden, opbagningen skal være tyk, gem noget af mælken, som du evt. kan fortynde kålen med.
 • Kålen røres i opbagningen, hvis du syntes den er for tyk, så hælder du noget af den kogte mælk i.
  Pas på det brænder nemt på.
  Tips
  Kog mælken i en gryde eller mikroovn først, så er stuvningen hurtigt lavet, og skal der mere mælk i stuvning, er mælken jo kogt, og hele portionen behøver ikke koge op igen.
  Endnu et tips
  Koger du mælk i en gryde, så hæld lidt vand i bunden og kog dette op, hæld så mælken i, og rør ikke i gryden, så brænder det ikke på. (men selvfølgelig ikke på højeste trin)
 • Smag til med salt og peber.

Tilbehør:

Hjemme hos oldemor fik vi altid kanelsukker på Krøstekålen (oldefar ville helst have peber på) kogt medister, kogt flæsk, frikadeller, sennep og syltede rødbeder.

Denne ret fik vi altid, som en lun ret til julefrokosten.

Jeg må tilstå, at jeg ikke er helt sikker på, om opbagningen passer til denne portion kål, da jeg ikke før har skrevet opskriften ned.

 
http://else.vigsø.com